ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Versterkte meerderheid

Versterkte meerderheid

Wanneer er binnen een bestuur, ledenvergadering of vergadering van aandeelhouders gestemd wordt, geldt over het algemeen een gewone meerderheid. Dit wordt ook wel absolute meerderheid of volstrekte meerderheid genoemd. Dit betekent dat meer dan de helft voor moet stemmen. In het spraakgebruik wordt wel gezegd, de helft plus één, maar dit is feitelijk onjuist omdat je wanneer er vijf personen zijn die stemmen, met drie reeds een meerderheid hebt. De helft plus één is echter drie en een half.

 

Van een versterkte meerderheid is sprake indien meer dan  de helft moet voor stemmen. Bijvoorbeeld twee/derde of drie/vierde. In statuten wordt dit ook wel aangeduid met percentages.

 

Naast versterkte meerderheden kom je in statuten ook wel quorum voorschriften tegen. Van een quorum is sprake indien er enkel gestemd kan worden als tenminste een bepaald aantal personen ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is.

 

Voor meer informatie over de mogelijkheden en onmogelijkheden van versterkte meerderheden, kunt u contact opnemen. Wij helpen u graag.


 


 

Bel mij terug