ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 25 JULI A.S.

Beneficiair aanvaarden

Beneficiair aanvaarden

Indien de schulden van de nalatenschap de baten overtreffen ben je als  erfgenaam, in principe in privé aansprakelijk voor die schulden. Dat betekent dat je een negatief saldo uit eigen middelen moet bijpassen. Wil je dat risico niet  lopen, dan kun je de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit wordt ook wel “het aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving” genoemd.

 

De erfgenaam die beneficiair aanvaardt, hoeft nadat alle baten te gelde zijn gemaakt om de schuldeisers te voldoen, het negatieve saldo  niet uit eigen middelen te betalen. Is er toch een positief saldo, dan is dit voor de erfgenaam. Aan het beneficiair aanvaarden van de nalatenschap zit wel een verplichte procedure vast: de wettelijke vereffeningsprocedure. Dit houdt onder andere in dat je een boedelbeschrijving moet opmaken, waarin alle bezittingen en schulden worden vermeld. Je dient de schuldeisers aan te schrijven en je moet de kantonrechter op de hoogte houden van de afwikkeling van de nalatenschap.

 

Beneficiair aanvaarden doe je door een verklaring af te leggen. Die verklaring wordt ingeschreven in het boedelregister bij de rechtbank, zodat voor derden (bijvoorbeeld schuldeisers) duidelijk is of de nalatenschap al dan niet beneficiair is aanvaard. Voor het afleggen van een verklaring van beneficiaire aanvaarding ben je griffierecht verschuldigd. Bij het indienen van meerdere verklaringen tegelijkertijd is dit bedrag maar één keer verschuldigd.

 

Let op: indien je je als erfgenaam gedraagt vóórdat je beneficiair hebt aanvaard, word je geacht zuiver te hebben aanvaard. Bij zuivere aanvaarding ben je wel in privé aansprakelijk. Het is dus van belang niets te doen totdat je beneficiair hebt aanvaard.

 

Voor meer informatie over beneficiaire aanvaarding kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.


 


 

Bel mij terug