ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Codicil

Codicil

Als je wilt aangeven aan wie je bezittingen na je overlijden dienen toe te komen, kun je dat vastleggen in een testament. Dat is een notariële akte. Maar je kunt -onder strikte voorwaarden- ook gebruik maken van een codicil. In het codicil kun je maar een beperkt aantal zaken regelen, namelijk wie na je overlijden specifieke meubels, sieraden of kleding krijgt. Je kunt dus in een codicil niet iemand tot erfgenaam benoemen en ook niet een geldbedrag aan iemand legateren. Daarvoor is een testament nodig. Wel kun je je wensen met betrekking tot je uitvaart in een codicil vastleggen.

 

De vereisten waaraan het codicil moet voldoen zijn dat het handgeschreven is (dus niet met de computer), dat er een datum op staat en dat  het codicil ondertekend is. Indien aan één van die eisen niet wordt voldaan, dan is het codicil niet geldig.

 

Voordeel van een codicil is dat het eenvoudig te wijzigen is. Het nadeel van een codicil is dat erfgenamen niet altijd weten dat er een codicil is gemaakt. Ook kan het (bewust) kwijtraken. Een mogelijkheid om het zoekraken te voorkomen, is om het codicil bij de notaris in bewaring te geven.

 

Voor meer informatie over een codicil kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.


 


 

Bel mij terug