ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 25 JULI A.S.

Ondernemen en rechtspersonen

VOF

Een vennootschap onder firma (vof) is een samenwerkingsverband tussen één of meer personen, ook wel vennoten genoemd, die samen onder een gemeenschappelijke naam een bedrijf uitoefenen. Ieder van de vennoten brengt kapitaal, goederen en/of arbeid in.

 

Overeenkomst

Hoewel er geen formaliteiten zijn voor de oprichting van een vof, verdient het aanbeveling een goed contract op te laten stellen waarin de afspraken tussen de vennoten onderling vastgelegd worden. Hierbij is het van belang om aandacht te geven aan de bevoegdheden, en wat voor inspanning er door de vennoten moet worden geleverd. Maar ook wat er gebeurt als een vennoot vertrekt en nog veel meer.

 

Aansprakelijkheid

Bij de vof is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. Wanneer je niet in privé vennoot van de vof bent, maar via een BV, is die BV aansprakelijk in plaats van jou als privépersoon.

 

Belastingen

De vof is fiscaal transparant. Fiscaal transparant betekent dat voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting niet de vof belastingplichtig is, maar de vennoot voor zijn aandeel in het vermogen van de vof.

Voor de loonbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting, is de vof wel degelijk zelf belastingplichtig.

 

Einde vof

Indien een van de vennoten overlijdt of uitreedt, eindigt de vof. In een vennootschapscontract kun je regelingen treffen waardoor de vof bij overlijden of uittreding toch voortgezet kan worden. Ook kun je regelen wanneer een vennoot moet uittreden en wat de financiële gevolgen zijn van uittreden.

 

Hoewel voor de oprichting van een vof geen notaris vereist is, hebben wij op dit gebied zoveel specialistische kennis dat het handig is daarvan gebruik te maken. Op die wijze voorkomt u dure juridische procedures. Wij adviseren u graag bij de oprichting van een vof en het beoordelen van een bestaand vennootschapscontract.


 


 

Onze experts

Aileen van Driel

Neem contact op met Aileen

Peter Kooijman

Neem contact op met Peter

Petra van Leeuwen-Breijer

Neem contact op met Petra

Brochures

Bel mij terug