ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 25 JULI A.S.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als je als bestuurder niet goed bestuurt, kun je aansprakelijk gesteld worden door de rechtspersoon waarvan je bestuurder bent. Datzelfde geldt voor een commissaris of andere toezichthouder die geen goed toezicht houdt.

 

Je bestuurt in ieder geval niet goed als je verkeerde dingen doet als bestuurder. Dat kan zijn dat je verplichtingen aangaat terwijl je weet dat deze niet kunnen worden nagekomen. Maar ook als je bij een BV of NV de jaarcijfers niet tijdig neerlegt bij het handelsregister en de vennootschap failliet gaat. Maar ook als je je afzijdig houdt en mede bestuurders als bestuurder verkeerde dingen doen die jij had moeten voorkomen, kun je aansprakelijk zijn voor schade.

 

Er bestaan verzekeringen die dit risico in bepaalde mate voor je kunnen afdekken. Deze verzekeringen gaan er wel van uit dat je je netjes gedraagt, en dekken niet elke aansprakelijkheid.

 

Soms wordt ervoor gekozen om de ene rechtspersoon bestuurder van de andere rechtspersoon te laten zijn. Dit voorkomt echter bestuurders aansprakelijkheid van de uiteindelijke natuurlijke persoon niet.

 

Om de gevolgen van een eventuele bestuurdersaansprakelijkheid te beperken is het belangrijk om een goede samenlevingsovereenkomst of goede huwelijksvoorwaarden te hebben. Het belangrijkste is uiteraard goed besturen. Maar soms is een aansprakelijkstelling niet te voorkomen, ook al heb je niets fout gedaan.

 

Voor meer informatie over bestuurders aansprakelijkheid en het voorkomen ervan, kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.


 


 

Bel mij terug