ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 25 JULI A.S.

Ondernemen en rechtspersonen

Maatschap

De maatschap is een samenwerkingsvorm waarbij twee of meer personen geld, kapitaal en/of arbeid inbrengen om daarmee voordeel te behalen. Als ondernemingsvorm wordt de maatschap gebruikt voor de vrije beroepen zoals artsen, accountants, advocaten en notarissen. Daarnaast wordt de maatschap gebruikt om gezamenlijk te beleggen of om kosten te delen.

 

Overeenkomst

Hoewel er geen formaliteiten zijn voor de oprichting van een maatschap, verdient het aanbeveling een goed contract op te laten stellen waarin de afspraken tussen de maten onderling vastgelegd worden. Hierbij is het van belang om aandacht te geven aan de bevoegdheden, en wat voor inspanning er door de maten moet worden geleverd. Maar ook wat er gebeurt als een maat vertrekt en nog veel meer.

 

Aansprakelijkheid

Bij de maatschap is iedere maat voor een gelijk deel aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Wanneer je niet in privé maat van de maatschap bent, maar via een BV, is die BV aansprakelijk in plaats van jou als privépersoon.

 

Belastingen

De maatschap is fiscaal transparant. Fiscaal transparant betekent dat voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting niet de maatschap belastingplichtig is, maar de maat voor zijn aandeel in het vermogen van de maatschap.

Voor de loonbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting, is de maatschap wel degelijk zelf belastingplichtig.

 

Einde maatschap

Indien een van de maten overlijdt of uitreedt, eindigt de maatschap. In een maatschapscontract kun je regelingen treffen waardoor de maatschap bij overlijden of uittreding toch voortgezet kan worden. Ook kun je regelen wanneer een vennoot moet uittreden en wat de financiële gevolgen zijn van uittreden.

 

Hoewel voor de oprichting van een maatschap geen notaris vereist is, hebben wij op dit gebied zoveel specialistische kennis dat het handig is daarvan gebruik te maken. Op die wijze voorkomt u dure juridische procedures. Wij helpen u graag bij de oprichting van een maatschap en het beoordelen van een bestaand maatschapscontract.


 


 

Onze experts

Aileen van Driel

Neem contact op met Aileen

Peter Kooijman

Neem contact op met Peter

Petra van Leeuwen-Breijer

Neem contact op met Petra

Brochures

Bel mij terug