ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Behandelverbod

Behandelverbod

In een verklaring omtrent een behandelverbod kun je beschrijven of en in welke gevallen van uitzichtloos en ondragelijk lijden je wil dat artsen staken met hun behandeling. Het is dus wat anders dan een euthanasieverklaring. Daarin beschrijf je in welke situaties je wil dat er actief een eind aan je leven wordt gemaakt. 

 

Een behandelverbod kan mede een reanimatieverbod bevatten. Indien je een reanimatieverbod wenst, is het ook handig om dit duidelijk op je lichaam aan te geven. Bijvoorbeeld middels een ketting met daaraan te melding omtrent het reanimatieverbod of een tatoage.

 

Wanneer je wil dat er in geval van uitzichtloos en ondragelijk lijden er niet langer behandel wordt, kun je er ook voor kiezen om te beschrijevn wanneer er voor jou sprake is van uitzichtloos en ondragelijk lijden. Voor sommige mensen gaat dat enkel over lichamelijk lijden, anderen vinden ook geestelijk lijden, het niet meer zelfstandig kunnen functioneren en/of het niet meer kunnen communiceren een reden om niet verder te willen leven. Ook verdergaande dementie in een situatie dat de partner en/of kinderen niet meer herkend worden, kan een reden zijn dat iemand niet meer verder wil leven.

 

Een verklaring omtrent een behandelverbod is onderdeel van een wilsverklaring en kan onderdeel van een levenstestament zijn.


 


 

Bel mij terug