ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Eenmanszaak

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meeste eenvoudige ondernemingsvorm. Een éénmanszaak heeft maar één eigenaar en dat is een natuurlijke persoon. Deze natuurlijke persoon is met zijn hele vermogen aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. Een éénmanszaak is geen rechtspersoon. Een éénmanszaak wil niet zeggen dat er maar één persoon werkzaam is; in een éénmanszaak kun je wel personeel hebben.

 

De winst uit de onderneming wordt bij de eigenaar belast in box 1. Indien je als eigenaar meer dan een bepaald aantal uren in de onderneming werkzaam bent, zijn er bepaalde fiscale ondernemersfaciliteiten. Indien je meer winst maakt dan je in privé uitgeeft, is het, fiscaal gezien, meestal voordeliger om voor een BV, NV of coöperatie te kiezen.

 

Omdat schuldeisers zich ook op je privé vermogen kunnen verhalen is het goed om je te laten informeren over de mogelijkheden om je privé vermogen te beschermen. Soms is het toch handig om middels een BV te ondernemen ook al is het fiscaal gezien nog niet interessant.

 

Wanneer je de onderneming wenst te verkopen, moet elk vermogensbestanddeel afzonderlijk overgedragen worden. Schulden kunnen niet worden overgedragen zonder medewerking van de schuldeiser. Als verkoper blijf je dus in principe aansprakelijk voor alle schulden. De levering van een onderneming of een gedeelte daarvan vindt doorgaans plaats middels een zogenaamde activa-passiva transactie.

 

Aan de oprichting van een eenmanszaak zijn geen formaliteiten verbonden. Het enige wat je hoeft te doen is de eenmanszaak inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

 

Voor meer informatie over het beperken van aansprakelijkheid kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.


 


 

Bel mij terug