ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Estate planning

Leren omgaan met vermogen

Naast al die andere zaken die je je kind tijdens de opvoeding probeert mee te geven, is het van belang om ook aandacht te geven aan het omgaan met geld. Dat betekent vooral dat kinderen moeten leren rond te komen met het geld dat ze hebben. Wanneer te verwachten is dat kinderen een groot vermogen zullen gaan erven, is het daarnaast van belang om hen ook te leren hoe je hiermee omgaat.

 

Dat zal vaak betekenen dat wordt uitgelegd dat het ondanks dat grote vermogen het niet de bedoeling is om maar zomaar alles te kopen. Omdat je als je niets hebt je ook niets kunt kopen, zal het leerproces beter zijn indien een kind al wel de beschikking heeft over enig vermogen. Dat begint eerst met zakgeld, maar zal op zeker moment ook over meer moeten gaan.

 

Voorkomen problemen

Daarnaast is het van belang dat ook geleerd wordt hoe je je vermogen beheert. Wat het betekent als je het gewoon op een spaarrekening laat staan. Of het handig is om het te beleggen en zo ja, waarin? Aandelen, obligaties, vastgoed of andere zaken? Door hier vroeg, bijvoorbeeld als kinderen 16 zijn, samen met een kind mee aan de slag te gaan, zie je wat jouw kind wel en niet leuk vindt en wel en niet kan. Mocht blijken dat een kind er niets van bakt of verkeerde dingen gaat doen, kun je ook voor het overig vermogen maatregelen nemen om in de toekomst problemen te voorkomen.

 

Leuk

In de praktijk blijken veel ouders het leuk te vinden om samen met hun kinderen te beleggen of te investeren. Wij kunnen dit vormgeven via een beleggingsmaatschap, een fonds voor gemene rekening of certificering van vermogen. Binnen dergelijke structuren is het mogelijk om afhankelijk van de wensen na verloop van tijd vrijheid verder uit te breiden of juist op basis van ervaringen te beperken.

 

Besparen van belasting

In het kader van dit leerproces, wordt er vermogen aan kinderen geschonken. Deze schenkingen leveren een besparing op voor de erfbelasting bij overlijden. Wat dat betreft twee en misschien wel drie vliegen in één klap. Jouw kind leert wat, jij leert wat jouw kind al wel en nog niet kan, er wordt belasting bespaard en als je het beleggen samen leuk vindt, doe je ook nog wat leuks samen.

 

Voor meer informatie over samen beleggen, kunt u contact opnemen. Wij helpen u graag.