ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 13 JUNI a.s.

Relatie, scheiden, erven en erfbelasting

Voogdij

Indien je samen met de andere ouder van je kinderen komt te overlijden, of als laatste van beide ouders komt te overlijden voordat een kind  18 jaar is, bepaalt de rechter wie voogd wordt over dat kind. De rechter wordt daarbij geholpen door de kinderbescherming die overlegt met de familie. Dit kan betekenen dat  je kinderen ergens terecht komen waar je dat  niet liever niet zou hebben of dat er gestreden wordt om je kinderen.  

Je kunt ook zelf bepalen wie bij overlijden van de beide ouders de voogd wordt. Dit kan in een testament. Het is sinds 1 april 2014 ook mogelijk een voogd aan te wijzen door registratie in het gezagregister. Via www.rechtspraak.nl, is een standaardformulier te verkrijgen.  

In een testament kun je rondom de voogdij een groot aantal zaken regelen. Zoals de financiën van de kinderen, of ze bij elkaar moeten blijven, of zij bij de voogd in huis moeten wonen en nog veel meer. De voogd oefent het gezag uit over de minderjarige kinderen en heeft ook het bewind over het vermogen van de kinderen. Bij testament kun je bepalen dat een ander dan de voogd het bewind heeft of dat de voogd ook tot een bepaalde leeftijd het bewind voert zodra de kinderen meerderjarig worden.  

Voor meer informatie over het regelen van de voogdij en bewind, kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.