ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 25 JULI A.S.

Relatie, scheiden, erven en erfbelasting

LAT relatie

Living apart together ('samen apart wonen'), heeft als je dat als gehuwden of geregistreerd partners doet, geen invloed op de gevolgen van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor anderen die een latrelatie hebben, is er niets geregeld. Voor hen zijn er geen mogelijkheden om door het aangaan van een samenlevingscontract fiscaal partner te worden.

 

Geliefden met een latrelatie kunnen elkaar wel tot erfgenaam benoemen. Ze kunnen niet profiteren van de vrijstelling en tarieven van de erfbelasting die voor gehuwden gelden. Anderzijds kan het een voordeel zijn dat een aantal fictiebepalingen uit de Successiewet niet van toepassing zijn. Deze fictiebepalingen belasten bepaalde handelingen tussen fiscale partners en familieleden. Door hier gebruik van te maken is het soms mogelijk een latpartner onbelast te bevoordelen, waar dit in familieverband niet onbelast zou kunnen.

 

Latten kan nadelige gevolgen hebben voor de AOW- of Anw-uitkering. Want al heeft ieder een eigen huis, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hanteert eigen regels om te bepalen of twee mensen alleenstaand zijn of niet.

 

Voor meer informatie over latrelaties en het onbelast bevoordelen, kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.