ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Ondernemen en rechtspersonen

Certificeren van aandelen

Bij het certificeren van aandelen in het kapitaal van een bv of nv worden de zeggenschapsrechten (stemrecht) en het economisch belang (dividend">dividend, waardeontwikkeling) bij het aandeel gescheiden. Dit wordt gedaan door de aandelen over te dragen aan een administratiekantoor. Meestal aan een daartoe op te richten stichting">stichting, die dan wordt aangeduid als "StAk". De stichting administratiekantoor geeft dan certificaten van aandelen uit aan de oorspronkelijke aandeelhouder.

Het economisch belang bij het certificeren van aandelen

De StAk en daarmee haar bestuur, oefent het stemrecht op de aandelen uit. De certificaten belichamen het economisch belang. Als dit goed wordt gedaan, worden de certificaten in fiscaal opzicht vereenzelvigd met de aandelen. Dan wordt de oorspronkelijk aandeelhouder fiscaal nog steeds als de aandeelhouder gezien. Vaak is de aanleiding van de certificering gelegen in de continuïteit van de onderneming van de vennootschap. Een of enkele erfgenamen volgen op in het bestuur en alle erfgenamen krijgen evenredig recht op de waarde. Maar misschien is het beter als de erfgenamen helemaal niets voor het zeggen hebben. Met stemrechtloze aandelen is vaak niet de gewenste nuance in zeggenschap te bereiken. Soms is het nuttig ook om alvast vermogen in de vorm van certificaten aandelenoverdracht-overeenkomst-rotterdam">over te dragen naar een volgende generatie. Het certificeren van aandelen past uitstekend als estateplanningstool.

Werknemersparticipaties

Ook bij werknemersparticipaties wordt het certificeren van aandelen vaak ingezet. In dat geval is het gewenst dat sommige besluiten door de algemene vergadering genomen kunnen worden zonder dat het personeel daarbij aanwezig is. Ook is het dan meestal wenselijk dat personeelsleden bij een eventuele verkoop niet dwars kunnen liggen. Een overeenkomst op basis waarvan personeel dan verplicht mee moet overdragen werkt namelijk minder goed.

 

Meer informatie over aandelen certificering

Ontvang je graag meer informatie over het certificeren van aandelen, bedrijfsoverdracht in familieverband of werknemersparticipatie? Neem dan contact op met Kooijman Autar uit Rotterdam. Wij zijn te bereiken via het telefoonnummer +31 (0)10 285 88 88.


 


 

Onze experts

Aileen van Driel

Neem contact op met Aileen

Peter Kooijman

Neem contact op met Peter

Petra van Leeuwen-Breijer

Neem contact op met Petra

Brochures

Bel mij terug