ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Ondernemen en rechtspersonen

Eenmanszaak of B.V.?

Veel mensen stellen zich de vraag of ze hun onderneming moeten uitoefenen in een eenmanszaak óf in een BV. Het antwoord op deze vraagwordt meestal bepaald door het verschil in fiscaliteit en het verschil in aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak ben je voor de inkomstenbelasting ondernemer (de winst wordt belast in Box 1). Bij een BV ben je voor de inkomstenbelasting werknemer (loon belast in Box 1) en ook houder van een aanmerkelijk belang (dividend en verkoopwinst aandelen belast in Box 2).

 

Als ondernemer (eenmanszaak) kun je in Box 1 gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten. Hierdoor is een deel van de winst niet belast. Daarnaast gelden bij een relatief lage winst lage tarieven. Het nadeel is dat wanneer er veel winst wordt gemaakt, welke wellicht in toekomst van pas komt bij nieuwe investeringen,  er nu wel over het geheel belasting moet worden betaald.

 

Bij de BV, maar ook bij de NV en de coöperatie is de winst van de vennootschap belast met vennootschapsbelasting. De tarieven hiervan zijn veel lager dan die voor de inkomstenbelasting. Als gevolg daarvan hou je als ondernemer veel meer over om in de toekomst te investeren. Dit geeft meer slagkracht en daardoor meer groeipotentieel.

 

Als je de winsten niet binnen de BV wil aanwenden maar deze in privé wilt uitgeven, kun dit doen door je inkomen te verhogen. Hierdoor dient meer loonbelasting afgedragen te worden, als gevolg waarvan de vennootschap minder winst maakt. Je kunt ook dividend uitkeren. Over dividenden moet uiteindelijk 25% belasting worden betaald.

 

Per saldo is de belasting uiteindelijk ongeveer gelijk. De BV heeft echter het voordeel van het hogere groeipotentieel en de beperking van de aansprakelijkheid. Daarnaast zijn er bij de BV nog wat extra voordelen die een rol kunnen spelen. Zoals onder andere de professionelere uitstraling (althans in de ogen van sommige opdrachtgevers).

 

Voor meer informatie over de keuze tussen de eenmanszaak en de BV, kunt u contact opnemen. Wij helpen u graag.


 


 

Onze experts

Aileen van Driel

Neem contact op met Aileen

Peter Kooijman

Neem contact op met Peter

Petra van Leeuwen-Breijer

Neem contact op met Petra

Brochures

Bel mij terug