ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR 

Onroerend goed, huis en hypotheek

Economische eigendom

Wanneer een zaak of een recht wordt overgedragen gaat de eigendom in beginsel volledig over, dat betekent zowel het juridisch als het economisch eigendom. Het juridisch eigendom is het "omhulsel", de tenaamstelling. Het economisch eigendom zijn alle andere rechten en plichten die betrekking hebben op de zaak of het recht. Bij Kooijman Autar uit Rotterdam helpen wij je om dit proces feilloos, eenvoudig en overzichtelijk af te ronden.

 

Een overdracht voor economisch eigendom

Bij een economisch eigendomsoverdracht zal de koper veelal bedingen dat op eerste verzoek ook de juridische levering door de verkoper wordt overgedragen. Vervolgens wordt een onherroepelijke volmacht gegeven aan de koper om dit te kunnen bewerkstelligen. Vóór 1995 was er over een economische eigendomsoverdracht geen overdrachtsbelasting verschuldigd. De economische eigendomsoverdracht werd daarom toen veel gebruikt om overdrachtsbelasting te besparen. Tegenwoordig wordt een officieel document, opgesteld bij de overdracht van economisch eigendom, wel gebruikt om te voorkomen dat uit het kadaster of het handelsregister">handelsregister blijkt wie de (economische) eigenaar is. We noemen dit wel "anti Quote structuren". Maar ook wanneer medeaandeelhouders niet willen meewerken aan de overdracht van aandelen kan een economische eigendomsoverdracht worden gebruikt.

 

Ga met ons in gesprek

Voor meer informatie over economisch eigendom of anti Quote structuren kun je contact opnemen met ons notariskantoor in Rotterdam. Ook als je vragen hebt of een afspraak wilt maken om jouw mogelijkheden te bespreken kun je ons bereiken via het telefoonnummer +31 (0)10 285 88 88. Wij adviseren je graag.


 


 

Onze experts

Charlotte Blokhuis

Neem contact op met Charlotte

Peter Kooijman

Neem contact op met Peter

Bel mij terug