Iedere donderdag, gratis inloopspreekuur van 17.00-18.00 uur.

Bedrijfsoverdracht

Overdracht bedrijf binnen de familie

Ongeveer 70% van de Nederlandse bedrijven zijn familiebedrijven. Hierdoor zijn familiebedrijven belangrijk voor onze economie. Ofschoon familiebedrijven – net als andere ondernemingen – een winststreven hebben, zijn zij vooral gericht zijn op de lange termijn. Het familiebedrijf wordt vaak beschouwd als een vermogensbestanddeel waarvan meerdere generaties mogen genieten. Het biedt aan de huidige generatie werkgelegenheid, is voor de oude generatie het pensioen en geeft de nieuwe generatie opleidings- en stagemogelijkheden. Voor veel familiebedrijven geldt dat het familievermogen in het bedrijf zit.

De overdracht van het familiebedrijf is zonder twijfel een complex gebeuren. Aandacht niet alleen geschonken te worden aan de financiële, juridische en fiscale kwesties, maar minstens even belangrijk zijn het borgen van de goede familieverhoudingen. Zo zal men bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie oog moeten hebben voor de rollen die de verschillende familieleden hebben: aandeelhouder, werknemer, directeur, verhuurder van bijvoorbeeld het bedrijfspand enzovoorts.

Omdat de wetgever het belang van familiebedrijven heeft onderkend, zijn er in verschillende fiscale wetten maatregelen getroffen om de overdracht van de (familie)onderneming fiscaal zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Dit pakket van voordelen wordt ook aangeduid als bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

 

Kooijman Autar is de huisnotaris van veel familiebedrijven. Neem gerust contact op met onze experts om van onze knowhow en expertise te profiteren. Wij helpen u graag.


 


 

Onze experts

Gijsbert van Wingerden

Neem contact op met Gijsbert

Bel mij terug